mercoledì 31 luglio 2013

Da oggi l'IVA passa dal 23 al 13%! nella ristorazione (altro che l'1% italiano!)...ma con qualche casino!sul posto risparmi (13%).. ma se ti porti le cose a casa paghi sempre il 23%!

Για γέλια και για κλάματα

Una misura molto attesa dal settore della ristorazione data l'importanza fondamentale del turismo soprattutto in questa stagione. Negoziata con i creditori internazionali della Grecia, la misura è provvisoria e in prova, ha precisato Samaras: "Se l'evasione fiscale continua, e se nulla si muove (se non diminuiscono i prezzi dei ristoranti, ndr) l'Iva verrà riportata al 23%". (fonte afp)
Αυτή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποκτά κωμικοτραγικές διαστάσεις. Ολόκληρο διάγγελμα είχε κάνει ο πρωθυπουργός για να στείλει το μήνυμα πως πέτυχε μείωση φόρου σε μια χώρα που επί χρόνια μαστίζεται από τη λιτότητα λόγω μνημονίου με χιλιάδες μέτρα, περικοπές κλπ και αμέσως άρχισαν οι εξαιρέσεις, οι διευκρινήσεις και τα «παραθυράκια».
Ως γνωστόν μειώνεται από αύριο 1η Αυγούστου ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% που είναι σήμερα. Πάντως, στη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΦΠΑ υπάρχουν και μερικά σημεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγχυση τόσο στους καταναλωτές όσο και στους καταστηματάρχες.
Φυσικά, δεν υπάρχουν τα ευτράπελα του παρελθόντος (διαφορετικός ΦΠΑ στη γλυκιά μπουγάτσα και διαφορετικός ΦΠΑ στην αλμυρή). Ωστόσο, και όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, το αναψυκτικό στο μίνι μπαρ του ξενοδοχείου φορολογείται με ΦΠΑ 23%, ενώ, εάν ο πελάτης το παραγγείλει από το room service, ο συντελεστής ΦΠΑ θα είναι μειωμένος στο 13%.
Επίσης, η παράδοση αναψυκτικών στο σπίτι ή στο γραφείο φορολογείται με συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενώ, εάν καταναλωθεί στο κατάστημα, θα έχει ΦΠΑ 13%.
Το μέτρο θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για διάστημα πέντε μηνών (μέχρι 31/12/2013), με την προϋπόθεση ότι δεν θα μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου και ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα, με τη μείωση του συντελεστή στο 13% το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η τελική τιμή των προϊόντων θα πρέπει να μειωθεί κατά 8,1%, ώστε η μείωση του φόρου να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Nessun commento:

Posta un commento